2024-10-01

Spökjakt, lokalhistoria och föreningsliv

Kom och delta i en spännande spökjakt på några av Bergslagens mest historiska och mystiska platser. Vågar du gå med oss när mörkret faller och historier från det förflutna kommer till liv?

Spökjakt bygger på ett tema som redan intresserar många unga – mystik och äventyr. Genom att väva in lokalhistoriska berättelser och fakta under en spökjakt får ungdomarna en upplevelse som kombinerar spänning med kunskap. De får även besöka platser som de kanske annars inte hade tagit sig till.

  • Målgrupp: 13–25 år
  • Antal spökjakter: 4 st.

I samarbete med lokalt föreningsliv

Under Spökjakt åker vi till olika historiska platser i Bergslagen där vi möts upp av representanter från lokala föreningar som berättar om platsen, personer som har levt där och varför platsen är historiskt betydelsefull. På så vis vill vi även bidra till att stärka och utveckla det lokala föreningslivet.

Mystik och spänning

Med hjälp av en EMF-mätare och andra verktyg får deltagarna undersöka om instrumenten ger utslag för något mystiskt och spännande på platsen. Tillsammans med guiden och cirkelledaren får de kombinera en spännande upplevelse med diskussion om vad som är fakta och vad som är myt eller legend.


– I det här fallet använder vi underhållning och intresse som en ingång till lärande. Spökjakt är ett sätt att göra folkbildningen roligare och mer tillgänglig för unga, samtidigt som deltagarna lär sig om historia och kultur.

Filmkväll

Vi avslutar med en enklare filmkväll i våra lokaler i Lindesberg där vi går igenom material som deltagarna filmat under spökjakten. Vi äter något gott och pratar om hur vi kan utveckla verksamheten.


Mer information

SPÖKJAKT

Aktiviteten är en del av projektet ”Spökvandring i historiska miljöer” och syftar till att ge ungdomar chans att lära sig mer om Bergslagens historia på ett nytt sätt. Projektet medfinansieras av Europeiska unionen genom Leader Bergslagen.


KONTAKT

Jennifer Hellqvist

Studieförbundet Vuxenskolan Örebro län

jennifer.hellqvist@sv.se

076-142 30 24