2024-12-16
RGM-metoden förenar gemenskap och hjärngympa
I SV Örebro läns studiecirkel utmanar deltagarna sig själva med Ronnie Gardiner Method (RGM). En metod som kombinerar musik, rörelse och ljud för att stärka koordination, balans, koncentration och minne.
Cirkelledarna Carin Hahne och Solveig Dahlberg Campbell berättar att RGM används både nationellt och internationellt inom rehabilitering för personer med exempelvis stroke och Parkinson. RGM passar även för personer utan diagnos som vill träna hjärnan på ett lustfyllt sätt tillsammans med andra.
Metoden är skapad av jazztrummisen Ronnie Gardiner och bygger på att använda rytm och musik för att stimulera till rörelse, tal och kognitiva förmågor. 2015 belönades Ronnie Gardiner med Mensapriset för sin metod.
Båda ledarna är certifierade inom RGM och när de upptäckte att de bor i samma stad bestämde de sig för att anordna ett prova-på-tillfälle tillsammans med SV. Det var lyckat och ledde till en studiecirkel.
– Vi vill att fler ska få upp ögonen för RGM. Man är helt i nuet med rolig hjärngympa som ger både fysiska och psykiska fördelar.
Fysiska och mentala framsteg
Både ledare och deltagare har sett tydliga resultat när det gäller den fysiska förmågan. En deltagare har fått ökad motivation att jobba vidare för förbättrad rörelseförmåga. Men effekterna av RGM är inte bara fysiska.
En deltagare berättar att hon blev rekommenderad RGM efter en stroke för 15 år sedan, men det var för tidigt. När Afasihuset i Örebro uppmuntrade henne att testa RGM via SV bestämde hon sig för att det var dags. Ett beslut hon inte ångrar!
– Det är så mycket gemenskap och glädje i att göra det tillsammans. Kombinationen av musik och rörelser ger både kroppen och hjärnan en rejäl utmaning. Det är ett roligt och socialt sätt för att träna hjärnan, berättar deltagarna.
RGM och folkbildning:
Gemenskap och individanpassning
Inom folkbildningen är mötet människor emellan centralt, precis som att bli inkluderad, och att kunna påverka cirkelns innehåll och att utvecklas tillsammans med andra. Det är något som genomsyrar cirkeln i RGM, här får till exempel alla vara med och önska musik och övningar. Ledarna är måna om att alla ska kunna delta, och att det ska vara lustfyllt.
– Som ledare behöver vi vara uppmärksamma så att det inte blir för svårt för någon. Ingen ska känna sig dålig, alla ska kunna lära och delta utifrån sin egen förmåga. Det här ska vara roligt!
Vill du veta mer om RGM och hur du kan delta?
- Den 26 januari anordnar vi ett till prova-på-tillfälle i RGM.
- Anmäl dig senast den 20 januari för att säkra din plats (sv.se/orebrolan)
- Det kostar ingenting att delta.
- Begränsat antal platser.
– Kom och se vilka effekter RGM har på dig!
––––––
I bild syns cirkelledarna Carin och Solveig.
––––––
Kontakta Maria Östby, verksamhetsutvecklare om du vill veta mer.
Maria Östby
maria.ostby@sv.se
072-220 72 39