2024-10-04

Anhöriggrupper och aktiviteter för anhöriga i Örebro län

Anhörigas insatser är ofta avgörande för att närstående ska få den vård och omsorg de behöver. Men att vara anhörig kan ibland vara tungt och utmanande. Känslor av sorg, maktlöshet och rädsla är tunga att bära själv.

För att bidra till mötesplatser där anhöriga kan få ny kunskap, stöd, utbyta tankar, känslor och erfarenheter arrangerar Studieförbundet Vuxenskolan (SV) Örebro län en rad aktiviteter för anhöriga.  

 

SV Örebro län erbjuder bland annat anhöriggrupper kring kognitiv svikt (demenssjukdom), psykisk ohälsa, ALS och autism. Nytt för hösten 2024 är även en önskan om att starta en anhöriggrupp som vänder sig till unga mellan 15 och 20 år. 

 

Maria Östby, verksamhetsutvecklare på SV Örebro län berättar mer:  

 

– Utöver anhöriggrupperna har vi även caféträffar med olika teman och föreläsningar. En del aktiviteter sker i samverkan med kommuner eller föreningar och andra i egen regi.  


Oktober har fokus på anhöriga 

Nu i oktober äger Anhörigveckan och anhörigdagar rum på olika platser i länet och SV medverkar med en rad föreläsningar, livesända föreläsningar och bordsutställningar.  

 

– På tisdag 8 oktober arrangeras anhörigdagen på Kulturkvarteret i Örebro. Kom gärna förbi om du vill veta mer om vårt arbete och våra aktiviteter inom anhörigstöd, avslutar Maria. 

 

  • 8 oktober: Anhörigdagen på Kulturkvarteret i Örebro 
  • 9 oktober: ny anhöriggrupp erbjuds för unga i Örebro 
  • 9 oktober: ny anhöriggrupp erbjuds i Nora  
  • 23 oktober: Anhörigas Riksförbund gästar nätverket Resurs anhörig 

Intresserad av att delta? 

Anmäl dig till aktiviteter inom anhörigstöd:  

https://www.sv.se/avdelningar/sv-orebro-lan/kategorier/aktuellt-inom-anhorigstod  

 

Läs mer om Resurs anhörig: 

https://www.sv.se/avdelningar/sv-orebro-lan/nyheter/resurs-anhorig-ett-natverk-i-orebro-lan  

 

Bakgrund 

Under 2023 gjorde SV Örebro län en kartläggning kring anhörigstöd i Örebro läns kommuner. Vi tittade på vad som erbjuds och vilken roll SV kan fylla kopplat till kunskap och gemenskap. Hur kan vi göra skillnad för anhöriga?  

 

Kartläggningen mynnade bland annat ut i ”Dialog anhörig” i Laxå och Karlskoga. Under 2024 har SV utökat utbudet för att erbjuda en samtalsgrupp för anhörig till närstående med ALS, och andra anhöriggrupper i i några av de av kommuner som saknar anhöriggrupper. SV har även mött en efterfrågan om samverkan från olika kommuner och föreningar.  

 

KONTAKT 

Maria Östby 

Verksamhetsutvecklare SV Örebro län 

maria.ostby@sv.se  

072-220 72 39