2024-12-20

En livsresa präglad av mörker och ljus: En föreläsning som berörde på djupet

Den 3 december bjöd vi in till föreläsning med Elisabeth Arborelius – författare, psykolog, föreläsare och präst. Med närmare 50 åhörare, både på plats och via livestream, blev det en eftermiddag fylld av gripande berättelser och värdefulla insikter.

Under föreläsningen delade Elisabeth med sig av sin unika livsresa, från en barndom präglad av psykisk ohälsa och familjekonflikter, till en vuxen ålder fylld av insikter och segrar. Hennes första depression slog till redan vid 12 års ålder, och det dröjde tre decennier innan hon fick diagnosen återkommande depressioner.


Som ambassadör för Hjärnkoll delar Elisabeth sin berättelse genom föreläsningar och inspirerar andra genom sin öppenhet och styrka. Hon berättade bland annat om hur hon fick tillstånd från tingsrätten att gifta sig direkt efter studenten, trots att hon inte fyllt 21, som då var myndig ålder. Föräldrarna överklagade beslutet, men deras överklagande avslogs, och vigseln kunde genomföras.


Trots föräldrarnas tydliga motstånd reste Elisabeths farfar till Öland för att viga dem, en gest som Elisabet förstått betydelsen av först i vuxen ålder


Hon beskrev också en barndom med en dominerande mamma som kontrollerade familjen med järnhand. Elisabet berättade att hon fick inte bära glasögon trots behov, och att hennes hår klipptes alltid mot hennes vilja:


"Jag brukade smyga till chiffonjén där glasögonen låg gömda och ta på dem i smyg.”


Vikten av att acceptera sitt förflutna

Samtidigt betonade Elisabeth vikten av att acceptera sitt förflutna:


"Jag har lärt mig att lägga saker på bordet, att acceptera att mitt liv blev så här. Det skapar en viss distans."


I sitt arbete i kyrkan gör Elisabeth hembesök hos äldre, där hon lyssnar på deras livsberättelser. Dessa möten handlar om att ge de äldre möjlighet att bearbeta det som ligger och skaver, för att skapa klarhet och ro.


"Det är en ynnest att få lyssna på andras livshistorier. Alla borde få sådana samtal där man får tala till punkt."


”Det var en avgrund jag inte kunde handskas med, idag kan jag det”

Eftermiddagen väckte många tankar hos åhörarna. Flera tackade för att hon så öppet delat med sig av sina erfarenheter. En deltagare frågade hur hon påverkats av att berätta sin historia upprepade gånger. Hon svarade att det hjälper henne att skapa distans till smärtan och se sitt liv tydligare:


"När jag växte upp var det en svart avgrund som jag inte kunde handskas med. Idag kan jag det."


En annan deltagare reflekterade över att det är viktigt att lyfta ålderismen i samhället då äldre inte förväntas kunna något längre – det är ett stort problem! ´


Föreläsningen avslutades med en varm applåd och samtal som fortsatte efter att den officiella delen var över. Det blev en eftermiddag som påminde oss om värdet av att dela berättelser och att lyssna på varandra.


––––––––––

Föreläsningen ägde rum på Föreningarnas Hus i Örebro och arrangerades tillsammans med Örebro föreningsråd och Hjärnkoll.