2024-08-08

Monica Pihl – eldsjäl som inspirerar till engagemang och förändring!

Vi vill gärna lyfta fram våra cirkelledare, som är navet i SVs verksamhet och gör ett nedslag hos Monica Pihl, som just nu leder studiecirkeln nyfiken på Politik.


Vi träffas på ett café i Moheda och pratar föreningsengagemang och folkbildning.

På frågan om vi ska sitta inne eller ute säger Monica snabbt att trädgården är fin att sitta och fika i, vilket avslöjar hennes intresse för trädgård och hon berättar också att hon suttit i Riksförbundet Svensk Trädgårds Kronobergs avdelnings distriktsstyrelse i många år.

Om man ska hitta en synonym till engagerad eldsjäl så måste det bli Monica Pihl.

I fyrtio år har hon använt sitt driv till att påverka sitt liv, och sin närmiljö genom att just engagera sig.

Det var där hon också kom in i styrelsen hos Studieförbundet Vuxenskolans lokalavdelning i Alvesta, som på den tiden var egen avdelning,

och sedan varit en trogen SV-vän genom både styrelsearbete och som cirkelledare.

Just nu leder hon studiecirkeln Nyfiken på Politik i samarbete med Centerpartiet. Där får man lära sig mer om hur politik fungerar, hur det är att vara politiskt engagerad

och hur de politiskt styrda verksamheterna på kommunal, regional och riksnivå fungerar.

• Mitt engagemang bottnar nog egentligen i att jag vill att det ska hända saker. Vill man förändra något måste man göra något, säger Monica. Exempelvis som när barnen var små, då engagerade jag mig i Friluftsfrämjandet för att få ut barn i naturen.

Sedan dess har det hunnit bli ett par styrelseuppdrag. För att nämna några utöver engagemanget i Trädgårdsföreningen, så sitter hon nu med i Hörselskadades Riksförbund Alvesta och Centerkvinnorna i Kronoberg och i Alvesta, olika nämnder i Centerpartiet, Norra Allbo Hembygdsförening med mera.

Något viktigt jag har fått med mig genom mina uppdrag är att lära sig kompromissa. Det blir inte alltid som man vill, och det är något fler borde lära sig, säger hon med glimten i ögat.

Monica lyfter också fram cirkelledarutbildningen som cirkelledare hos SV går, och berättar att kunskapen hon fått där, exempelvis hur man låter alla komma till tals lika mycket har hon haft nytta av i både föreningsuppdrag men också i arbetslivet, vilket givetvis glädjer oss på SV!

Vi på SV kommer i kontakt med många eldsjälar i olika föreningar, precis som Monica som är fantastisk! De som har drivet att förändra, engagera sig och få saker gjorda. Vi på SV finns till för att hålla glöden levande för dessa eldsjälar, hjälpa till med föreningsutveckling, styrelseutbildningar, studiematerial och inte att förglömma ledarutbildning.

Tack för ditt engagemang och din insats för folkbildningen Monica!