Starta en kamratcirkel hos oss!

Frågan om vad man kan göra i en kamratcirkel dyker upp då och då – och svaret är nästan vad som helst. En kamratcirkel i grund och botten en studiecirkel som du startar tillsammans med vänner, kollegor, bekanta eller kanske rent av bekantas bekanta som har samma intressen som du själv. Ditt intresse kan bli folkbildning i en studiecirkel hos oss!

Vad är skillnaden mellan en kamratcirkel och en betalcirkel?

I huvudsak är det två saker som skiljer mellan en betalcirkel och en kamratcirkel.

  1. I en betalcirkel så har ledaren en mer etablerad roll i syfte att lära ut sina kunskaper till gruppens deltagare, även om gruppen fortfarande tar lärdom av varandra. I en kamratcirkel så är däremot ledarens roll mer kopplad till att rapportera närvaro och vara kontaktperson gentemot SV. Kamratcirkeln lär istället av varandra med hjälp av olika material som böcker, föreläsningar, Youtube-klipp, egna erfarenheter m.m.
  2. Det andra som skiljer dessa två cirkel-typer åt är att kamratcirklar är kostnadsfria, medan en betalcirkel ofta har en kostnad för att täcka en arvoderad ledare.


För att starta en kamratcirkel gäller följande

  • Ni är mellan 3-20 personer som träffas regelbundet.
  • Alla deltagare är 13 år eller äldre.
  • Ni träffas minst 3 gånger, fysiskt eller på distans.
  • Ni träffas i sammanlagt minst 9 studietimmar. En studietimme är 45 minuter.
  • Studiecirkeln får inte överskrida 480 studietimmar per år.
  • Ni lämnar in en närvarorapport efter kamratcirkelns slut – den utvalda ledaren får en introduktion i närvarorapporteringen av oss på SV.



Cirkelledarens roll

I en kamratcirkel så är cirkelledarens roll att hantera närvarorapportering och ha en god kontakt med SV:s verksamhetsutvecklare i kommunen. Som cirkelledare så bjuder SV dig även på cirkelledarutbildningar och digitala inspirationsträffar tillsammans med andra cirkelledare. Detta är en del i det pedagogiska stöd som SV ger gruppen.

Varför samarbeta med oss?

Vissa undrar varför man ska samarbeta med ett studieförbund när man ”lika gärna kan studera något genom att läsa en bok eller se ett Youtube-klipp”. Svaret är för oss enkelt – genom att samarbeta med oss på SV så får ni pedagogisk hjälp i form av stöd, coaching och kostnadsfri ledarutbildning. Vi kan även hjälpa till med planering av upplägg för cirkeln, ge tips på litteratur och material samt låna ut våra lokaler för träffarna.


Genom att samarbeta med SV kan ni även få viss form av ekonomiskt stöd som kan användas till material, lokalhyra eller liknande.


Hör av dig till oss så berättar vi mer!

Vad kan vi göra i en kamratcirkel?

Den vanligaste formen av kamratcirkel är bokcirklar, men det är långt ifrån det enda du kan göra i en kamratcirkel. En kamratcirkel kan handla om nästan vilket ämne som helst – grunden ligger i att cirkeln bidrar till ett lärande. Det kan vara dans, målning, hantverk, språk, spela i band, skapa filmer, trädgårdsodling, design, historia och mycket mer.


Några mer konkreta förslag ser ni nedan.


Hantverk och konst

Hos oss i SV Kalmar län finns grupp som har kamratcirklar i allt från scrapbooking, oljemålning, akvarellmålning, vävning, stickning, blyertsteckning, keramik, glaskonst, silversmide m.m. Grupperna lär av varandra genom att diskutera det man gör eller praktiskt visa nya sätt och vi på SV hjälper till med allt från lokal till studiematerial.


Matlagning

Träffas och laga mat tillsammans. Lär er om olika matkulturer, matlagningssätt eller hur ni minskar matsvinnet.


Fotografering

Utveckla ert fotointresse tillsammans. Gå på fotopromenader, ha utställningar, lär er redigera foton eller lär er hur ni använder ljuset på bästa sätt för att ta er bilder. Hur tar man stillbilder? Vad ska man tänka på för att få en så bra bakgrund som möjligt? Möjligheterna till lärande är oändliga.