Inspireras av andra cirkelledare

Hos oss hittar du cirkelledare inom det mesta. Du hittar våra cirkelledare i samverkande föreningar, i kamratcirklar och i kurser marknadsförda mot allmänheten. Här ser du ett axplock av våra fantastiska ledare.

Niklas Hellström - en ledare som kan det mesta inom sjöfart

Här har vi Niklas Hellström, just nu ledare i kurser som Förarintyg för båt, Kustskepparintyg, VHF-radio och Vattenskoterbevis, främst i Kalmar. Men många har också träffat honom i retorik och argumentationskurser i länet för styrelser, politiker och föreningar m.fl.


När hade du din första kurs på SV?

- Det var för 10 år sen i Nybro, Förarintyg för båt.


Vad är det bästa med att vara cirkelledare?

- Kul att möta människor och få ta del av deltagares båtdrömmar, semesterdrömmar osv. Många som går navigationskurser är ofta i starten på något nytt äventyr.


Vattenskoterbevis-kurser startade vi upp i år, hur har det gått?

- Jag uppfattar att dom som gått kurs tycker att det har varit kul och givande. Vanligt kommentarer från deltagare har varit ”jag har lärt mig mycket nytt, trodde jag kunde det mesta”. Det har varit kul och till våren kör vi igen!


Om du hade tid över för att gå en kurs för din egna skull, vad skulle det vara?

- Just att träffa andra och lära tillsammans är utvecklande i sig men om tid fanns skulle jag vilja plocka upp konstnärsådran, det skulle bli en kurs i måleri

Raija Äijö Heiding - en av våra ideella krafter

Raija är en av våra ca. 70 fantastiska ideella högläsare som gör en högläsningsinsats på äldreboenden och träffpunkter i Kalmar län.


När började du högläsa och varför?

- Det var på hösten 2018 när jag hade gått i pension på riktigt. Jag såg en annons i tidningen om att projektet läslust hela livet skulle starta. Jag hade en längre tid tänkt på ett volontärsarbete inom socialt arbete men visste inte riktigt med vilken målgrupp. Mitt hjärta har alltid funnits inom omsorgen och äldre. Jag gick på en inspirationsföreläsning om projektet och anmälde mig som intresserad och fick vara med i den första utbildningsinsatsen.

Jag startade läsningen i början på 2019 och har läst sedan dess med undantag av pandemin då det varit besöksförbud från och till.


Vad ger det dig att högläsa?

- Det ger mig glädje när jag ser att andra blir glada. Det är ett sätt för mig att komma tillbaka till äldreomsorgen som jag trivs med. Jag tycker om att höra vad deltagarna har att berätta för det finns mycket som kan knyta an till det vi läser. Jag läser mycket klassiker från äldre tid så mycket minnen väcks till liv som vi kan prata om. Och sen gillar jag själv att läsa och iom att jag inte är svensk från början lär jag mig mycket om svensk historia.


Vad tror/vet du det ger de som lyssnar?

- Det är omväxling i vardagen och dom tycker om att komma samman. Jag tror dom upplever sig som en grupp med samhörighet, även om gruppen ibland kan ändras. Det kan vara en hjälp till dom som inte längre kan läsa själva.


Vem skulle du rekommendera att bli högläsare?

- Det kan vara vem som helst som har intresse för människor och läsning. Alla åldrar. Det ger också en gemenskap då vi som högläsare har nätverksträffar tillsammans med stadsbiblioteket, Vuxenskolan och ibland andra aktörer.

Lisbeth Lennartsson - en cirkelledare med koll på historia

Vad är det för studiecirkel du håller hos oss på SV Kalmar län?

Järnåldern på Öland-att läsa spåren i landskapet.


Hur kom det sig att du blev cirkelledare på SV?

Jag har själv deltagit i flera studiecirklar i SV. Ett roligt sätt att dela med sig av kunskap och samtidigt lära sig mer tillsammans med andra. Har funkat bra både fysiskt och digitalt.


Berätta mer om den cirkeln du har - hur kom det sig att du intresserade dig för just detta? 

Är nyfiken på vår historia och dess spår. Har läst en del arkeologi.


Vad är ditt bästa tips till någon som ska vara cirkelledare för första gången?

Att redan från början se till att alla cirkeldeltagare är lika delaktiga, gärna med en talarrunda ibland.


Vad gör du helst en ledig dag? 

Går en vandringsled eller besöker ett fornminne. Fikakorg med förstås.


Berätta om något vi inte vet om dig?

Tack vare SV:s studiecirklar i bl.a. keramik, halmslöjd och oljemålning har jag insett att jag aldrig kommer att bli konstnär... Men jag är desto bättre på praktiska saker alltifrån tapetsering till husmålning. Lyssnar på ljudböcker så ofta jag kan.

Berit Emstrand - lär ut konsten att måla

Vilken cirkel leder du?

- Akvarellmålning för nybörjare och fortsättningskurs.


Hur kom det sig att du blev cirkelledare hos SV?

- Jag gjorde en förfrågan om det fanns någon akvarellkurs i Oskarshamn. Jag tyckte att det fanns ett behov särskilt under pandemin och då passade jag på att leda en digital kurs. Fick en bra cirkelledarutbildning hos SV.


Berätta mer om den cirkel du har och hur kom det sig att du intresserade dig för just detta?

- Jag är bildkonstnär sedan många år och utbildad akvarellärare för Kulturskolan. Har jobbat som cirkelledare inom akvarell tidigare. Förutom cirkelledaruppdraget arbetar jag som bild och designlärare på Oscarsgymnasiet.


Vad är ditt bästa tips för en nybörjare i din cirkel?

- Att se det som en resa med flera olika spännande upptäckter på resans gång. Ge inte upp i början, målandet har upp och nedförsbackar men även kurvor där du inte ser vad som komma skall vilket gör att du blir mer nyfiken på att lära mera.


Vad gör du helst en ledig dag?

- Målar mycket i min verksamhet som bildkonstnär men det är viktigt att vara ledig för att finna ny inspiration och idéer.


Berätta något vi inte vet om dig?

- Jag har varit kursledare inom halmslöjd och är även utbildad inom textilslöjd. Tycker om att vara ute i naturen, resa och se nya platser, laga mat, baka och handarbetat.

Marika Danielsson - konst och Tiffanyteknik

Vad har du för cirkel?

- Glaskonst i Tiffanyteknik. Jag hade många vänner som ville lära sig så jag började med att hålla en kurs hemma hos mig. Det blev dock lite trångt så då tog jag kontakt med SV för att få låna bättre lokal. Jag blev så trevligt bemött så det slutade med att jag gick en utbildning för att bli cirkelledare och nu startar jag snart min tredje nybörjarkurs. Det är jätteroligt att så många vill prova på denna teknik. I Sverige är det inte många som håller på med Tiffany, det är mycket större utomlands.


Hur kom du i kontakt med SV och vad fick dig att vilja hålla kurser hos oss?

- Har själv gått kurser tidigare på SV och tyckt att det har varit ett roligt sätt att umgås och lära. För fem år sedan gick jag en kurs i aktiekunskap och där träffade jag vänner för livet. Nuförtiden pratar vi inte bara aktier utan vi gör allt möjligt ihop, åker på loppis, går på bio, vandrar vid havet, lagar mat, spelar spel m.m.


Hur startade ditt intresse för att skapa med glas och vad är det roligaste konstverket du skapat genom Tiffanytekniken?

- Jag såg ett tv-program från England där man besökte en glaskonstnär. Det såg så roligt ut. Jag har tidigare jobbat mycket med textil och mjuka material och ville prova något nytt. Jag hittade en sommarkurs i Göteborg och sen ville jag bara fortsätta.


Har du något tips för en nybörjare?

- Gå en nybörjarkurs på SV eller hör med din lokala avdelning om ni är en grupp som vill testa på ett tillfälle. Vill man sedan fortsätta själv är det en engångskostnad att köpa in verktyg men det behövs inga stora maskiner eller stor plats för att utöva denna hobby.