2024-09-16

Succén tar ny form

Succén ”Svea på stolfabriken” fortsätter. Denna gång med en spännande podd-idé och samtalscirklar runt om i länet. Fantastiska berättelser har visats genom filmerna som skapats. Men historierna stannar inte där. För många har yrket varit ens identitet och en stor del av livet. Nu fortsätter studiecirklar på särskilda boende och i föreningslivet och därtill en spännande och inspirerande podcast att lyssna till: SVea-podden!

Projektledare för förlängningen av projektet kommer att vara Lena Algeskär, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan. Hennes huvudfokus nu kommer att vara att starta upp podcasten.

Filmerna ”Svea på Stolfabriken” blev en storartad succé med fullsmockade filmvisningar runt om i länet. Varför behövs en podcast i samma ämne?

- I filmerna får varje person någon minut eller bara en kort stund att berätta. I det här formatet med podcast får de verkligen beskriva sin historia fullt ut, i 30-40 minuter. En annan styrka med formatet är att det är lättillgängligt för alla och kan nå ut till en ny publik, inte minst den yngre generationen, säger Lena.

 

Lena har tidigare erfarenhet av att göra podd, med olika teman. Men det här blir något som hon länge sett fram emot att göra, inte minst på ett personligt plan.

- Jag har alltid varit fascinerad av berättelser från förr, det var jag även när jag var liten. Sedan önskar jag att jag gjort precis detta, bara lite tidigare, då min pappa var vid liv. Så därför har jag bestämt mig att i höst ska jag göra denna grej med min mamma, inte till podden men för min egen skull.

"Ut och prata, spela in och lyssna!"

Att få berätta om sitt yrke och sitt liv är för de flesta en stor sak. Arbetet med att hitta de personer som vill vara med och berätta just sin historia är nu i full gång. 

- Ofta börjar det med ett ”Äh, men jag har inget att berätta”… Och så slutar det med en jättestark historia i slutändan. När man får berätta blir de flesta glada och stolta. Vissa delar kan också få en att bli lite ledsen, att man kanske inte kan göra allt det där roliga som man nu berättar om. Men allt slutar ändå ofta i glädjekänslor och en insikt att man har gjort så mycket att vara stolt över. 

Vad vill du att podcasten ska ge för lyssnarna?

- Förutom historierna så hoppas jag att det också blir en spark i baken för många att ta sin telefon eller liknande och att verkligen gå och prata med sina föräldrar eller nära och kära om yrkeslivet, spela in och sedan spara innehållet. Det är så många historier som bara passerar och som då låts falla i glömska. Så sitter man där med ett fotoalbum och har ingen aning om vilka personerna på bilderna är och inte heller historierna bakom dem. Så ut och prata, spela in och lyssna!

Det hela kommer att mynna ut i dryga 15 poddavsnitt, med planerad premiär i mitten av oktober. Podcasten kommer att finnas på Spotify och där poddar finns.