2024-06-24

Eldsjälen i Askome: Sven Karlssons passion för historia och gemenskap

En resa genom tiden

Det är en solig vårdag när jag träffar Sven Karlsson, en av de starkast brinnande eldsjälarna i Askome hembygdsförening. Hans ögon glittrar när han börjar berätta om sin långa resa med föreningen. "Jag har suttit i styrelsen sedan 1988 och blev ordförande någon gång runt 1990 eller 1991," säger han med ett leende. "Jag har alltid varit intresserad av vad som händer här omkring. Jag har bott i trakten hela livet, även om jag är född i Ullared och flyttade hit, via Okome, när jag var 2,5 år. Sedan dess har jag bott i Askome, och på Hallands vackraste väg sedan 1970." 

Sven har bara lämnat sin hembygd för att studera. Hans engagemang för Askome har inte minskat genom åren. "Det som inspirerar mig mest är att bevara och främja vår lokalhistoria och vårt kulturarv. Det är viktigt att vi känner till våra rötter och kan föra vidare dessa kunskaper till kommande generationer." 


Framtidsbankens stipendium 

Jag passar även på att gratulera Sven till Framtidsbankens stipendium som Askome hembygdsförening nyligen tilldelades, på 110 000 kronor. De har även fått 50 000 från Askome Vind. "Planen är att använda pengarna till ett nytt vindskydd. Förhoppningsvis blir det en bra summa över, som vi kan satsa på att uppdatera våra informationsskyltar vid Döda fallet och Yngeredsforsen. De som finns idag har stått här i över 26 år och är i dåligt skick." Utöver detta har Uniper (som äger kraftstationen) erbjudit sig att bidra till kostnaden för ett vindskydd, berättar han.  

Det är tydligt att Sven ser dessa investeringar som en viktig del av föreningens framtida utveckling. ”När vindkraftsverken byggdes avsattes en viss procent av avkastningen, som går till föreningar i Vessige pastorat. Det är viktigt att ge tillbaka till bygden, inte minst då vindkraften inte alltid är till fördel för alla. Jag bor själv bara 800 meter från ett vindkraftverk och ibland hör jag det ganska tydligt." 


Studieförbundens roll 

Sven har starka åsikter om studieförbundens betydelse. "De spelar en avgörande roll i att främja lärande och gemenskap, inte minst i mindre samhällen som Askome," säger han. "Vi har haft mycket stöd från SV Halland genom åren. De har hjälpt oss med allt från studiecirklar till att skapa en Facebook-sida." 

Han nämner särskilt satsningen "Bygden berättar", där SV Halland bland annat filmat med drönare. "Det har varit ett fantastiskt projekt, som verkligen lyfter det lokala kulturarvet. Vi har även kunnat dela vår historia och aktiviteter på sociala medier, vilket har hjälpt oss att nå ut till fler människor och även få fler att vilja engagera sig." 


Utmaningar och framgångar 

Arbetet med att bevara lokalhistorien i Askome är inte utan utmaningar. "Askome är ett enda stort fornminne," säger Sven med ett skratt. "Här finns bautastenar, domarringar och massor av gravhögar. Det finns alltid något att göra." 

Trots utmaningarna finns det många framgångar att glädjas åt. Sven berättar stolt om deras senaste studiecirklar, som resulterat i en skrift om gårdarna i Hansabo. "Sådana projekt gör mig stolt. Det är fantastiskt att se hur mycket vi har åstadkommit tillsammans." 


Framtidsvisioner 

När vi pratar om framtiden är Sven optimistisk. "Vi har många visioner för Askome hembygdsförening," säger han. "Vi skulle gärna vilja komma i gång med en torpinventering, men vi behöver någon som kan driva det projektet. Vi har fått en ny vice ordförande som är väldigt intresserad och engagerad, vilket känns lovande." 

Sven, som är 82 år, reflekterar över det egna engagemanget. "Jag börjar bli till åren, men än hänger jag kvar. Jag tror det är mitt engagemang och min träning som håller mig pigg i kropp och huvud," säger han med ett leende. Utöver deltagande och engagemang i en rad studiecirklar och föreningsverksamhet, tränar han för Klassikern.  

"Ett annat evenemang vi anordnar varje år är ett Valborgsmässobål, det är väldigt uppskattat. I år hade vi cirka 100 besökare." 


Luftvärnstornet i Ätrafors 

En annan hjärtefråga för Sven är Luftvärnstornet i Ätrafors. "Det byggdes för att skydda Ätrafors kraftstation mot bombangrepp under andra världskriget," förklarar han. "Det är ett viktigt kulturarv för oss och en plats som samlar bygden." 

Sven berättar om hur de tog över driften av tornet från Fortifikationsverket i början av 2000-talet, efter mycket skriftväxling. I samband med detta fick man även köpa tomtmarken av Sydkraft, för en krona. "Vi har arbetat hårt för att bevara tornet i dess ursprungliga skick. Bland annat har vi fått överta en 40 mm luftvärnskanon, några uniformer och sängkläder i samband med att luftvärnet i Ystad (inklusive deras museum) lades ner. Det har stundtals varit en utmaning, men vi har haft mycket hjälp från lokalsamhället."  

Första helgen i augusti, på Ekomuseets dag, är det öppet för allmänheten (övrig tid är det bokning via Sven som gäller). 


Framtidsplaner 

Framtiden för Luftvärnstornet ser också ljus ut. "Vi planerar att underhålla och förbättra platsen," säger Sven. "SV Halland har hjälpt oss att ta fram en QR-kod för att ge besökare mer information om luftvärnstornet och vad det använts till”.  

Förhoppningen är att kunna göra något liknande vid Döda fallet och Yngeredsforsen, där det idag finns ett flertal olika stationer. ”Med QR-koder på varje ställe, som hänvisar tillbaka till vår webbplats, skulle man kunna göra en lite större berättelse. I dagsläget står det bara lite att läsa på en skylt. Det hade kunnat bli så otroligt mycket bättre”, säger Sven entusiastiskt.  

Sven Karlsson är en eldsjäl som brinner för sin bygd och dess historia. Hans engagemang är smittsamt och inspirerar andra att bidra. Med sin passion och drivkraft fortsätter han att bevara och utveckla Askome för framtida generationer. Tacksamheten gentemot SV Halland är stor, då de varit en hjälpande hand på vägen. Inte minst när det kommer till att nå ut till en bredare publik och få fler att intressera sig för lokalhistorien.