2024-10-01

Första träffen med nya läsecirkeln

Att samtala kring böcker och texter är ett sätt att lära känna varandra.

Vi fastnar för olika saker i texter och vi tänker inte likadant när vi läser. Det är det som är så roligt, säger Kerstin Svevar, cirkelledare i den nya läsecirkeln på Bollnäs Bostäders trygghetsboende på Hedhamregatan 1 i Bollnäs.


Det är första gången cirkeln träffas och deltagarna pratar ihop sig kring hösten. Ruth Kvarnström-Jones historiska roman ”De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel” blir den första boken som alla ska läsa och sedan diskutera tillsammans. Det finns en lokal anknytning eftersom huvudpersonen Wilhelmina Skogh bland annat drev Järnvägshotellet i Bollnäs innan hon tog över Grand Hôtel i Stockholm.


Eftersom cirkeln inte läst något inför första träffen har Kerstin Svevar laddat upp med ett par noveller: Inger Edelfeldts ”Klossarna”, som med sina tio rader är en av de kortaste noveller en svensk författare publicerat, och ”Där jag ringer ifrån” av den amerikanske novellförfattaren Raymond Carver. När läsargänget turats om att läsa högt ställer Kerstin frågor som får igång ett spännande samtal kring bordet. Nya tankar väcks, åsikter går isär och det är helt okej!



Kan vara en bild av 1 person, studerar och text


Kerstin Svevar är välkänd som författare och lärare i kreativt skrivande. Hon startade upp skrivarlinjen på Bollnäs folkhögskola för 20 år sedan och har också undervisat på Torsbergsgymnasiet och Mittuniversitet. Kerstin coachar också andra författares manus, bland annat på utbildningen Pennspetsen på Bollnäs folkhögskola. Det finns en hel del exempel på coachade manus som blivit färdigskrivna och publicerade i bokform.

– Då är det två som blir glada, säger Kerstin som egentligen är pensionär. Men skrivande går inte att lämna och jag coachar så länge huvudet är med.


Innan träffen är slut och det är dags att gå hem och läsa första boken tipsar Kerstin om att läsa aktivt, göra anteckningar och gärna samla på citat ur texten.

– Utifrån citat kan man diskutera hur mycket som helst, och diskussionerna är fria.


Tack för att vi fick kika in! Lycka till med läsningen och alla spännande samtal som ni kommer att ha i studiecirkeln 💚