2025-04-07

Skapande och delaktighet på KAN Filmfestival

Sofia Sidlöv är projektledare för KAN Filmfestival – ett treårigt Arvsfondsprojekt som ska skapa nya vägar in i kulturlivet för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Tillsammans med projektets samordnare Niels Looge driver hon ett av Studieförbundet Vuxenskolans mest kreativa och inkluderande initiativ.

Det är vår i luften när Sofia Sidlöv och Niels Looge gör sina första arbetsdagar på Studieförbundet Vuxenskolan Skåne och startar igång projektet KAN Filmfestival från regionkontoret i Lund.


Sofia är uppvuxen i Lund och bor nu i Malmö med sin sambo och två barn. Hon har en bakgrund inom pedagogik, ledarskap och organisation och har arbetat både inom LSS, förskola och skola. Tidigare arbetade hon på SV Lundabygden med fokus på funktionsrätt – ett område som ligger henne varmt om hjärtat.


– Jag gillar många saker, säger hon med ett skratt. Musik, dans, att vara kreativ… men framför allt tycker jag om att arbeta med människor.


När hon började på SV blev ett av hennes första uppdrag att träffa Niels – som då redan arrangerade en filmfestival för deltagare i daglig verksamhet.


Niels Looge är 42 år och kom till Sverige från Nederländerna för nio år sedan. Han är utbildad grafisk formgivare, men har också arbetat inom omsorg och fritidsverksamhet i både Nederländerna och Sverige.


– Jag träffade min fru i Amsterdam. Hon var svensk, och när vi fick barn ville vi – mest jag – testa att bo i Sverige. Så vi flyttade hit, och nu trivs vi jättebra, säger han.


Det var genom daglig verksamhet i Lund som Niels första gången mötte deltagare som skapade film. Han såg hur stolta de var över sitt arbete – och hur mycket det betydde att få visa det för andra.


– De sa "vi vill visa våra filmer för fler", men det fanns liksom ingen riktig plats för det. Så tanken om en filmfestival föddes.


Efter att ha arbetat inom daglig verksamhet i Lund och Hörby kommun började Niels som boendestödjare i Burlövs kommun. Vid sidan om sitt jobb grundade han KAN Filmfestival och har arbetat ideellt med festivalen i fem år. Ursprungligen var tanken att hålla festivalen i Burlöv, men efterhand växte det till en mycket mer ambitiös satsning. Den första festivalen hölls i Blackboxen i Lomma kommun med sex medverkande verksamheter och 75 besökare.


– Jag var projektledare och hade en central roll i många delar av festivalen, men blev jätteglad att SV och Sofia då kom in och stöttade festivalen! säger Niels.


– När jag började på SV fick jag höra: "Du ska träffa en person som heter Niels. Han har en filmfestival." Så vi bokade in ett digitalt möte, berättar Sofia. Och han var så engagerad att jag bara kände: vi gör det här!


Namnet KAN kom till genom en öppen omröstning där målgruppen själva fick skicka in namnförslag.

– Det är en blinkning till Cannes – men det handlar också om att alla kan. Alla kan vara med, alla kan skapa, alla kan bidra, säger Niels.


Även festivalens logga är skapad av deltagare inom daglig verksamhet i Kristianstad.


KAN Filmfestival är så mycket mer än en visningsdag. Det är en hel lärandeprocess där deltagare får vara med i allt från idéarbete och manus till marknadsföring och sociala medier.


– Vi har märkt att det ger ett enormt självförtroende när man får vara med och påverka, säger Sofia. Men det kräver att vi tillgängliggör hela processen. Det handlar om bildstöd, tydliga roller och att personalen också känner sig trygga i att släppa in.


Tidigare har deltagare varit med som konferencierer, skapat filmquiz eller haft roller bakom kulisserna – men nu växlar projektet upp. Målet är att bygga ett hållbart nätverk som lever vidare även efter projekttiden.


– Tanken är att bilda en förening av deltagare som själva arrangerar festivalen varje år, med stöd från personal och SV, säger Sofia.


KAN Filmfestival, som får stöd från Allmänna Arvsfonden, är ett unikt projekt för personer med intellektuell funktionsnedsättning och psykisk ohälsa. Förutom själva filmfestivalen handlar det om att skapa ett hållbart nätverk och ge deltagarna möjlighet att påverka kulturlivet på riktigt.


– Det här projektet är så mycket mer än en festival, säger Sofia. Vi vill utmana gränserna mellan amatör och professionell film och skapa en plattform där alla kan ta plats, vara med och bidra och få sina röster hörda.


När vi frågar Sofia och Niels vad de drömmer om framöver, kommer svaret direkt:

– En tvådagarsfestival med tusen besökare! Där varje verksamhet har deltagare i styrgruppen, i filmkommittén, på scenen… säger Niels.


– Och att politiker och beslutsfattare förstår vilket värde det här har, fyller Sofia i. Att det här är på riktigt. Det handlar om inflytande, om rättigheter – och om att få synas och ta plats.


För som namnet säger – alla kan.