Välkommen till ett historiskt projekt med gemenskap, lärande och hälsa

Vi vänder oss till seniorer som har intresse av bygdens och kommunens yrkeslivshistoria. Det finns mycket kunskap som sedan kan gå vidare i generationer. Under projektets gång har seniorer intervjuats av seniorer kring deras forna yrkesliv. Intervjuerna har lett till dokumentärfilmer i Jönköpings läns kommuner och blivit en stor succé. Förutom fortsatta filmvisningar, fortsätter nu projektet i poddform, SVea-podden, samt samtalscirklar runt om i länet.


Allt startade med ett lyckat pilotprojekt i Sävsjö kommun 2022 och därför fortsätter vi att utveckla metoden i länets övriga kommuner. Ett syfte med projektet är att motverka ensamhet och bidra till välmående för alla seniorer som är delaktiga. Projektet syftar även till att bevara historierna för framtiden. 

Kort info om SVEA-projektet 📌

  1. Filmvisningar som kan planeras runt om i länet. Ta kontakt med din närmsta verksamhetsutvecklare här.
  2. SVea-podden, ett helt nytt format med start tidig höst 2024.
  3. Samtalscirklar, samlas i grupp och tala om de yrkesverksamma åren.

SVea-podden🎙️

Att få berätta om sitt yrke och sitt liv är för de flesta en stor sak. Snart finns en sprillans ny podcast som i gång hösten 2024. Läs mer här.

Samtalscirklar om yrkeslivsberättelser och andra livsberättelser på äldre-, senior- och demensboende 💚

Vi träffas för en trevlig stund där vi samtalar kring hur livet har förändrats både inom livsstil och yrkesliv. Hur såg arbetslivet ut förr med hemarbete och all entreprenörskap som har funnits i bygden? Vi kommer samtala kring minnen och om vikten av att föra kunskapen vidare till andra generationer. Det blir också en filmstund med dokumentärfilm om yrkeslivshistoria från en av Jönköpings kommuner som grund för dialog. Gruppen ses vid 5 tillfällen med 4-10 deltagare enligt målgruppsanpassning.

Utvärderingen från tillfällena visar att deltagarna, i alla fall för stunden, har upplevt mer energi, lärt känna varandra bättre på boendet och känt sig delaktiga. Det är underbart tycker vi!

Under projektets gång har vi fått härliga kommentarer från grupperna;

"Min livsberättelse blir till nytta och glädje för andra. Att barn och ungdomar får se hur livet var då." 


"Jag lär mig så mycket nytt som jag aldrig trodde jag skulle klara!"


"Vi har lärt känna varandra på ett helt nytt sätt och lärt oss mycket mer om vår bygd."


"Man kan mycket mer än man tror! Vi måste vara stolta för det vi har gjort."

Projektet finansieras av Allmänna arvsfonden

Arvsfondsprojektet startade 1 september 2022 och är fortfarande i allra högsta grad i gång, med en förlängning av det ursprungliga projektet.

Projektet finansieras av Allmänna arvsfonden och genomförs i samarbete med Region Jönköpings län, Jönköpings läns hembygdsförbund och Jönköpings läns museum.