Föredrag: Else Dahl - Skånes trädgårdspionjär!

Om kursen

Sakkunnig åt riksdagen, speciallärare, trädgårdsskribent, ledamot i föreningsstyrelser med mera!

Den drivna Else Dahl (1882-1964) var välutbildad: sjuksköterska, konstnär och trädgårdsexpert. Med sin unika blandning av utbildningar kom hon att prägla trädgårds-Sverige på många sätt. Hör Anette Nilsson från Bara Härads Hembygdsförening berätta om denna anmärkningsvärda kvinna.


En drivkraft att räkna med!
Else Dahl drev trädgårdsutvecklingen under många år genom att lära ut om nya grönsaks- och fruktsorter samt deras förädling, vara sakkunnig i Riksdagens trädgårdskommitté och Hemkonsulentkommittén, trädgårdsarkitekt, trädgårdsskribent, radiopratare, föreläsare, medlem i Hushållningssällskapets småbrukarkommitté, trädgårdsutställningsdomare med mera.

Hon var både sjuksköterska och målare med studier i Paris. Trädgårdsutbildningen fick hon i England på Glynd College for Lady Gardeners, med flera studieresor i Europa och egen forskning. Som gift förväntades hon stödja mannens karriär genom att bland annat renskriva dokument och arrangera middagar. Hon var också mor till tre barn, vilka alla fick en kärleksfull uppväxt. Utöver sina familjeansvar var hon arbetsledare för hushållet och aktiv i föreningslivet, ofta som styrelsemedlem i olika organisationer.


Trädgården i Gamla Burlöv - genetiskt unik?
Else Dahls gärning kom att påverka hela trädgårds- och odlings-Sverige ända in i våra dagar. Hon hade bland annat en betydande roll i anläggningen av trädgården i Bara Härads Hembygdsförening, där ett projekt nu pågår för att inventera de växter som finns där. Trädgården innehåller ett flertal ovanliga växter, och ett av målen är att kartlägga deras ursprung och arttillhörighet för att fastställa om några av dem bör införas i nationella genbanken. Detta projekt är ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan Lundabygden, Bara Härads Hembygdsförening och SLU Alnarp.


Vill du veta mer?
Det finns möjlighet att boka detta föredrag åt exempelvis din förening, bibliotek med mera. För mer information, kontakta anette.nilsson@sv.se.

Klicka här för att besöka Bara Härads Hembygdsförenings hemsida

Startdatum:

2024-06-02

Tid:

14:30 - 15:15

Antal tillfällen:

1

Veckodag:

Sön

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

15109

Plats:

Burlövs gamla kyrka Gamla kyrkvägen 1 23291 Arlöv

Kostnadsfri

Anmälan

Se informationstext.

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Lundabygden