Odla din egen mat
Information
Välkommen till en odlingskurs för dig som vill odla din egen mat!I den här kursen fokuserar vi på att lära oss det vi behöver för att lyckas odla mat, inte bara en grönsallad lite då och då under sommaren. Vi tar helhetsgrepp på både ettåriga och perenna grödor och hur vi tar hand om och lagrar vår skörd.
Kursen är digital och genomförs som fyra möten på zoom med tillgång till en lärplattform, Learnify, med material och möjlighet att dela erfarenheter och ställa frågor mellan träffarna. Det kommer dessutom att finnas frivilliga uppgifter att göra mellan varje gång som knyter an till teman och säsong.
Kursledare
Imke Hällgren, självhushållare med certifikat i permakultur som bor på en liten gård utanför Piteå.
Kursupplägg
27 februari: Lust, nyfikenhet & inspiration
Den här första träffen kommer att fokusera på lust, vad jag vill odla, hur och var jag kan odla. Dessutom pratar vi kort om jord, vatten, näring, ljus och klimat.
20 mars: Komma igång
Den här träffen fokuserar på att komma igång med odlingen, att välja sorter, sådd och förodling. När ska jag så vad? Vi pratar också om redskap, material och hjälpmedel. Särskilt fokus kommer att läggas på planering. Planering av trädgårdslandet, utformning av odlingsbäddar, metoder och växthus.
3 april: Odla din jord
Under den här träffen återvänder vi till jorden och fördjupar oss i det ämnet. Vi kommer att prata om hur du lär känna din jord, näring, kompost, gödsel och bevattning. Biologisk mångfald och kretsloppet i trädgården är viktiga ämnen som vi också kommer att prata om. Dessutom kommer vi att diskutera ogräs, skadedjur och växtsjukdomar.
24 april: Det en sår får en skörda
Ät det du odlar - odla det du äter! Är en viktig devis att ha i åtanke när du odlar. Under den här träffen fokuserar vi på betydelsen av att få en skörd och hur du kan ta tillvara den. Vi tittar på olika metoder som torkning, inläggning, konservering och syrning. Hur kan jag lagra min skörd? Att spara fröer för nästa år är en viktig del av skörden och kretsloppet för att förbereda nästa års odling. Vi lär oss om hur vi kan ta frö från olika typer av växter.
Rekommenderad kurslitteratur
Vi rekommenderar följande böcker som kurslitteratur:
- Rätt ur jorden av Bella Linde och Lena Granefelt
- Lätt att odla naturligt: hur du lyckas med ekologiska odlingar av Eva Pettersson.
Övrigt
Kursen sker i samarbete med Permakultur Västerbotten.
Frågor
Susanne Hjort, Verksamhetsutvecklare Västerbotten
susanne.hjort@sv.se
072-5954924
Startdatum:
2025-02-27
Tid:
18:30 - 21:00
Antal tillfällen:
4
Veckodag:
Tors
Arrangemangsnr:
76285
Plats:
Distans
875 SEK