Piano för nyfikna - online!

Information

Detta är en introduktion till att spela piano. Vi börjar från grunden och fokuserar på att snabbt komma igång att spela “riktig” musik och hitta glädje vid pianot. För många är notläsning ett stort hinder i början och man blir väldigt begränsad till vad man kan spela om man utgår från att direkt börja läsa noter. Ofta kan vi spela mer komplex musik än vad vi kan läsa. Jag tror på att låta musiken komma först och därefter introducera not läsningen - vi lär oss prata innan vi lär oss läsa. Jag spelar själv mycket efter noter och är inte emot att läsa på något sätt, men ser att det är både mer effektivt och en positivare upplevelse att lära sig spela piano om notläsning inte är det första man ger sig på.

I kursen får du lära dig spela genom att se, lyssna härma och förstå musikens uppbyggnad. Jag går igenom hur du hittar en bra sittposition och kommer igång och spela med en god teknik. Vi har en låt som vi bygger upp under kursens gång och använder för att introducera nya koncept. Du får även prova på att spela ackord och att improvisera.

Mål:
Grundläggande pianoteknik – hur du sitter, handposition, spelmekanik
Förstå pianots “geografi”
Introduktion till rytm
Förstå vad ett ackord är och börja spela några ackord
Prova på att improvisera
Introduktion till att använda pedal
Lär dig din första låt

Lektionerna sker i Zoom där vi träffas en gång i veckan. Vi börjar med att jag går igenom nya koncept. Ni provar det jag gått igenom på pianot och får möjlighet att ställa frågor. Under lektionen får ni även chans att spela upp det vi gått igenom föregående lektion för att få feedback. Det går även bra att spela in en video och dela den mig om du inte vill/har möjlighet att spela live under lektionen. Då tittar vi på gemensamt videon under lektionen och jag kan ge feedback och tips.

För att delta behöver du ha ett piano/keyboards (gärna med pedal, men det är inget måste) att spela på samt en dator eller surfplatta för att koppla upp dig till lektionerna. En stabil internetuppkoppling är också viktigt för att du ska kunna ta dig lektionerna på bästa sätt.

Allt kursmaterial tillhandahålls av mig så inga kostnader utöver kursavgiften tillkommer.

Om mig: Jag heter Ellinor och att spela piano är något av det jag gillar allra mest. Pianospelandet och musiken har med tiden blivit en allt större och viktigare del av mitt liv. Det började på kulturskolan och sedan lektioner med några olika privatlärare. Men framför allt en stor mängd självstudier och många timmar vid pianot. Min önskan att fler ska våga ta steget att börja spela piano oavsett förutsättningar. Jag tror starkt på att musicerande har många positiva effekter på hälsan (fysisk och mental) och har själv upplevt det. Min filosofi är att ALLA kan lära sig spela piano och njuta på vägen.
De senaste åren har jag tagit lektioner online med en väldigt duktig lärare från USA vilket har varit mycket utvecklande. Jag har studerat musikteori (15 hp, Uppsala universitet) och brukspiano (7,5 hp, Göteborgs universitet) och har ett MTB Grade 6 diplom i pianospel. Detta diplom motsvarar den nivå du behöver spela på för att vara behörig att söka en pianoutbildning på universitet i England.


Mer info finner du här

Startdatum:

2024-11-13

Tid:

17:00 - 18:00

Antal tillfällen:

5

Veckodag:

Ons

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

55594

Plats:

Distans

1 990 SEK