Tuftning - helgkurs november

Information

Var beredd på att bli alldeles kär i en ny bildteknik!

Många har fastnat för tufttrenden under senare år och det beror på att det är så roligt och för att redskapen är ganska enkla att hantera samtidigt som man får ett proffsigt utseende på sitt arbete. Enklast är att jobba med relativt avgränsade och kantiga färgpartier som får ett mer grafiskt utseende men det går även att använda tuftpistolen som en pensel och blanda flera olika färger för att få olika nyanser.
Vi tuftar med eltuftpistol som ger en kort lugg som vi sedan klipper för att få en slät och fin yta. Vi kommer även gå igenom vilka andra strukturer som är möjliga. Det finns möjlighet att göra en viss 3D-effekt på sitt tuftade verk.

Kursen ger dig ett tuftkörkort som innebär att du kan boka in dig på att hyra pistol och ram för ett större arbete under en kortare tid i den allmänna verkstaden i Tabergsådalens kulturhus. Kursledaren Camilla är oftast på plats dagtid och kan svara på frågor.

DAG 1: Grundläggande genomgång och tuftningsstart.
DAG 2: Vi tuftar klart och ägnar eftermiddagen åt att limma verken och Camilla visar exempel på hur du hemma i lugn och ro kan avsluta kanterna efter det att limmet torkat.
Ditt alster är torrt och färdigt att hämtas påföljande helg i Tabergsådalens galleri.

Varmt välkommen!

BRA ATT VETA
Antal platser: 6 deltagare

MATERIAL
Räkna med en garnåtgång på 2–3 kilo ullgarn (gärna tvåtrådigt) som du har med dig på lördag morgon när vi startar. Det går även fint att kombinera med någon tunnare tråd som gärna är i ull den också då det är enklare att klippa i ull. Klippningen sker under dag två och är en ganska dammig historia.
Vi har ett litet utbud av ullgarn på plats till självkostnadspris som kan ses som ett komplement om någon färg skulle saknas för något mindre fält. (ca. 500–600 kr/kilo som du köper i 50- eller 100grams nystan)

Vi tar en liten materialavgift till självkostnadspris på 250 kronor för tuftväv (polyester för att det är mest hållbart) och tuftlim. Detta swishas på plats.
Med tanke på att du behöver köpa in garn innan kursen är det en fördel om du har en idé om vad du vill tufta så att du vet vilka färger du behöver köpa in. Kika gärna på Instagram och Pinterest för inspiration. Var och en får ett utrymme som är ungefär 50 cm brett och 100 cm högt att arbeta på under hela helgen. Om någon har tid och garn över kan vi eventuellt sätta upp någon extra tuftväv på ytterligare en ram.
När du blivit antagen till kursen kommer du att få mer utförlig information om garnkvaliteter och tips på var du kan köpa ditt garn.

FÖRKUNSKAPER
Inga förkunskaper krävs.

PLATS
Tabergsådalens kulturhus
Hammarvägen 39, 562 30 Norrahammar

LEDARE
Camilla Nyberg Mollung, Konstnär med bild- och textillärarexamen
@c.n.m.art på Instagram


FRÅGOR?
Fuji.hoffmann@sv.se

SV:s kurser och verksamhet utgår ifrån studiecirkelns pedagogik. I studiecirkeln förenas lärande och personlig utveckling, samtidigt som vi ger plats för grundläggande demokratiska värderingar. Grunden är det egna intresset och den fria viljan. Hela gruppen, ledaren och deltagarna, bidrar med sin kunskap, sin nyfikenhet, sina erfarenheter och frågor för att påverka studiecirkelns inriktning och innehåll.


#Tuftning
#TabergsÅdalenskulturhus
#Hantverk
#CamillaNybergMollung
#helgkurs
#hantverkssemester

Startdatum:

2024-11-23

Tid:

09:00 - 16:00

Antal tillfällen:

2

Veckodag:

Lör Sön

Arrangemangsnr:

100389

Plats:

Tabergsådalens kulturhus i Norrahammar, , Hammarvägen 39 , Jönköping

2 995 SEK

Har du några frågor?

Kontakta SV Jönköpings län