Sticka historiska mönster
Information
En inspirationskurs, där vi arbetar med mönster från 1600- till 1800-tal. Fokus är på blommor, men även andra mönster som finns i bårder och avslutningar. Provlapparna (både enfärgat och med flera färger) ger mycket utrymme att sätta personlig prägel på mönstren med egna val av färgkombinationer, möjlighet att rita varianter, ändra stickteknik osv.I bildvisningar närstuderar vi hur plaggen är komponerade: varianter på samma blomma, färgkombinationer, hur bakgrund- och mönsterfärg växlar, var ökningarna är gömda, hur de olika mönsterformerna är arrangerade och samspelar… Sådana detaljer och finesser kan man ju använda till helt andra projekt.
Förkunskaper
Man bör ha provat att sticka med två färger samt kunna sticka runt, antingen med strumpstickor eller magic loop-teknik. Det är en fördel att ha stickat efter diagram, men inte nödvändigt.
Ta med
Garn i minst två färger. Vill man sticka med traditionella färger är rött, vitt, grönt och svart vanliga, men det är inget krav. Det ska vara färger man gillar, tycker jag. (Eller vill bli av med ur gömmorna.) 50 g av vardera lär räcka. För den som vill ha förslag rekommenderar jag Rauma finull, och skulle välja 2,5 mm stickor till det. Ull är lätt att arbeta med, men inget krav.
Strumpstickor/lång rundsticka (om man föredrar magic loop-teknik) i lämplig tjocklek. Ta gärna två eller tre uppsättningar stickor för att kunna ha mer än en provlapp i gång – och mönstren framträder tydligast om de är lite fast stickade.
Blyertspenna och sudd.
Om kursledaren
Ivar Asplund är hängiven stickare sedan femårsåldern och håller ofta kurser i olika sticktekniker, bland annat på HV Skola i Stockholm. Han har skrivit två böcker, Sticka flätor (2017) och Sticka från grunden (2021) och visat stickat på Virserums konsthall, Sigtuna kulturgård och Österåkers konsthall. På Instagram hittar man honom som @asplundknits.
Parkering
Kommer du med bil? Då gäller följande: Parkeringen sker vid märkt betalparkering på de grusade parkeringarna på Seminarieområdet - följ skyltning.
Eventuell parkering betalas av deltagaren. Du betalar i parkeringsautomat med kort eller med appen EasyPark (område 6459).
När, var och hur?
Datum: 15-16 mars 2025
Tid: lördag och söndag kl. 10-16
Kursledare: Ivar Asplund
Avgift: 2990 kr
Plats: Vinkelsalen i Slöjdseminariet, Nääs
Betalar du med presentkort?
I anmälningsformuläret välj "Betala med faktura istället för Klarna" och ange ditt presentkortsnummer under "Lämna ett meddelande", så ordnar vi detta! Du kan också betala en del av kursavgiften med presentkort (exempelvis om presentkortet inte räcker till hela kursavgiften). Vi drar då av det belopp som finns kvar på ditt presentkort och fakturerar dig resterande del av kursavgiften.
Anmäl dig här till höger alternativt via mail: lerum@sv.se eller telefon: 0302-158 58
mer info om kursen finner du här hos Slöjd & Byggnadsvård
Startdatum:
2025-03-15
Tid:
10:00 - 16:00
Antal tillfällen:
2
Veckodag:
Lör Sön
Lediga platser:
Arrangemangsnr:
55695
Plats:
Nääs Slöjdlärarseminariet, Otto Salomons Väg 16, 44892 Floda
2 990 SEK