Historia & Geologi på Vreta gård

Information

Vreta Gård i Bred, nordväst om Enköping är platsen vi utgår från. Här finns historia sedan bronsåldern och är nämnt i skrift på 1400-talet. Under kursen upptäcker vi både geologi och historia på platsen och i landskapet.
Kartor är en del i kursen och du lär dig hur du kan söka spännande information kring din ”plats”. Vi är ute mycket under kursen, men under vissa delar är vi inomhus.
Kursen är på basnivå, grundläggande och kursledaren har stor kunskap om platsen då hon och hennes man driver denna fårgård och välkomnar dig till denna spännande och trevliga kurs.

Innehåll
Träff 1 Historia i fält Vad ser vi för spår av människor eller mänsklig påverkan och hur kan landskapet sett ut? Hur levde människor och var det bättre förr?

Träff 2 Kartor Vi tittar på olika ställen där det finns digitala kartor öppna för allmänheten som man kan använda i olika landskapsanalyser

Träff 3 Geologi i fält Hur fungerar plattektonik, vulkanism och hur bildas olika bergarter? Hur tror man att planeten bildades och vad ser man för geologiska spår på Vreta Gård?

Upplägg, datum och tider
Tre onsdagarna 23, 30 oktober och 13 november kl. 13-16
Ta med eget fika.

Ledare
Kursledare är Annette Westerberg, som har bland annat naturguideutbildning som bas, gått kurs i agrarhistoria samt nyligen berggrundsgeologi samt vulkanism på universitetet, på grundläggande nivå (inte geolog).
Annette har 12 års erfarenhet av att hålla kurser. På gården där kursen hålls föder Annette och hennes man upp får och jobbar med natur-och kulturvård.

”Att lära sig om hur landskapet bildats och att fundera på hur tidigare människor brukat jord- och skog är viktig kunskap, men framförallt tycker jag att naturupplevelser blir extra roliga när man ser spår i landskapet från människor som levt före oss”

Information
För mer information och frågor ställs direkt till kursledare Annette 070-683 36 03 eller annette@vreta-gard.se

Läs även mer på Vreta Gård

Bra att veta
Vi skickar dig en kallelse/faktura och för att spara på vår miljö skickar vi dessa via e-post.
Efter avslutad kurs kommer du att få en utvärderingsenkät mailad till dig. Vi uppskattar om du har möjlighet att besvara den då.

Välkommen!

Startdatum:

2024-10-23

Tid:

13:00 - 16:00

Antal tillfällen:

3

Veckodag:

Ons

Arrangemangsnr:

51563

Plats:

Vreta Gård Breds-Vreta 2 74595 Enköping

1 195 SEK

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Uppsala län