Gammal kunskap i nya händer - Otrevliga hyresgäster och farliga ämnen i äldre hus

Information

Inspirationsträffar om byggnadsvård hos hembygds- och kulturarvsföreningar


Många hembygds- och kulturarvsföreningar önskar fördjupade kunskaper om byggnadsvård. Därför genomför vi nu en långsiktig satsning med byggnadsvård som tema från 2023, tillsammans med er föreningar. Under rubriken Gammal kunskap i nya händer* ges inspirationsträffar, studiecirklar och aktiviteter i föreningarna. Varmt välkommen!


Man kan ha otur att hitta både ovälkomna djur och farliga ämnen i gamla hus. Vid underhåll och renovering är viktigt att känna till möjliga faror, att vara uppmärksam på var man kan finna rester av gamla träskyddsmedel och andra miljöfarliga ämnen och att kunna identifiera eventuella skadedjur. Under den här kvällen är fokus på både biologiska skadegörare som är farliga för huset och kemiska ämnen som kan vara farliga för oss människor. Asbest är ett känt sådant ämne, men det finns otaliga andra ämnen som kan förekomma beroende på byggnadens ålder. När vi river, renoverar och bygger om är det bra att känna till de vanligaste för att kunna göra kloka val för byggnaden, miljön och hälsan.


Farliga material man kan hitta i gamla hus – gifter och föroreningar? Sara Lindgren, miljövetare på KODEA konsulter AB

Sara Lindgren är miljövetare och arbetar som miljökonsult specialiserad på förorenade områden på Kodeda konsulter AB. Hon har lång erfarenhet av att inventera och riskbedöma farliga material i byggnader, mark och vatten.


Biologiska skadegörare i äldre byggnader; svamp, röta, mögel och insekter samt gamla bekämpningsmedel. Johan Mattsson, mykolog på Mycoteam.

Johan Matsson har examen som biolog (mykologi) vid Universitetet i Oslo, 1985. Han fick också sin doktorsexamen (Dr.Philos.) 2017 vid NTNU med en tvärvetenskaplig avhandling om byggnadsbiologi, byggnadsfysik och byggnadsvård. Var en av grundarna till Mycoteam 1986. Johan är särskild rådgivare och har professionellt ansvar för FoU, utbildning, skadedjur och antikvariska frågor. Han är också en auktoriserad skadedjursbekämpare.



Anmälan senast 8 november via denna länk alternativ till vgregion@sv.se eller 0522-65 33 33

● Anmäl varje person som deltar om ni är flera från samma uppkoppling

● Vid fulltecknad kurs har folkbokförda i Västra Götalandsregionen företräde.


Träffarna är digitala och hålls i Zoom, länk skickas ut ett par dagar före träffen.



Har du frågor, ta kontakt med Ebba Jacobsson, Studieförbundet Vuxenskolan ebba.jacobsson@sv.se



Samarrangemang av Hus med historia - ett nätverk med representanter från hembygdsförbunden i Västra Götaland, NAV – industrihistoria och arbetslivsmuseer i Väst, Bohusläns museum, Västergötlands museum, Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalands Regionen och Länsstyrelsen Västra Götaland i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan Västra Götaland, med stöd från VGR

Startdatum:

2024-11-11

Tid:

18:00 - 20:30

Antal tillfällen:

1

Veckodag:

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

18985

Plats:

Distans

Kostnadsfri

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Regionförbund Västra Götaland