Föremålsvård i kulturarvsföreningar
Information
Vård och bevarande av föremål i hembygds- och kulturarvsföreningars samlingarKonservator Maria Lagerqvist ger råd om vård och bevarande av föreningars samlingar; hur olika typer av
föremål av olika material vårdas på bästa sätt, berättar om olika skadedjur som kan hota föremålen och om
farliga ämnen som kan finnas i föremålen och ger tips om rutiner för att vårda föremålen på bästa sätt.
Maria Lagerqvist har lång erfarenhet av att arbeta med hembygds- och kulturarvsföreningars samlingar.
Kursen består av två digitala inspirationsträffar som följs upp med en fysisk träff - välj Uddevalla eller Skara.
Digitala träffar: 4 och 25 februari kl. 18:00-21:00.
Fysisk träff: 1 mars kl. 10:00-16:00 Bohusläns museum, Uddevalla eller 22 mars kl. 10.00-16.00 Västergötlands museum, Skara. Fika och lunch ingår.
Kursbeskrivning:
Nästan alla hembygdsföreningar har någon form av föremålssamling. De allra flesta har en massa föremål, stora som små. Gemensamt för dem är platsen, både den historiska och den nuvarande. De kommer från bygden runtomkring och berättar dess historia. Nu ihopsamlade hittar vi dem i hus och rum och montrar i våra hembygdsmuseer. Det är föremålen som denna kurs ska handla om.
Hur kan man på bästa sätt ta hand om, använda och för framtiden bevara föremål som i sig är väldigt olika? Föremål som kommer från olika tider, gjorda av olika material och i olika storlekar, blir i ett hembygdsmuseum alla delar av en stor samling.
Vid tre tillfällen kommer vi titta på föremålen i samlingarna från olika perspektiv, från det stora till det lilla. Vi börjar på utsidan, tittar på byggnaden och dess miljö. Sedan går vi in i museet och tittar närmare på samlingarna, deras olika karaktärer och vad det kan finnas för problem. Vi avslutar med att fördjupa oss i de enskilda föremålen med en genomgång av olika material och hur de bäst kan vårdas.
Kurstillfälle 1 - digital: ”Föremålens miljö och underhåll” börjar med en genomgång av byggnaden som i många fall fungerar som både magasin och utställningslokal. En utarbetad checklista för museimagasin och förvaringslokaler kommer att följas. Vi kommer också att gå igenom inomhusmiljön, dvs temperatur, luftfuktighet, ljus, ventilation, skadedjur, risker och skador bland mycket annat.
Kurstillfälle 2 - digital: ”Föremålssamlingen karaktär” fokuserar på samlingarna. Vi går igenom lämplig storlek på en samling och frågan om platsbrist. Vidare går vi igenom vilka föremålstyper det finns samt var och hur de förvaras. En samling har ofta dubbletter eller föremål utan proveniens, vad kan man göra med dem. Avslutningsvis ägnas tid åt de på senare år mer aktuella frågorna kring ägande, gallring och destruering av föremålssamlingar
Kurstillfälle 3 - fysisk träff Uddevalla/Skara: ”Materialkategorier” är utformad som en workshop på Bohusläns museum i Uddevalla respektive Västergötlands museum i Skara. Med hjälp av föremål från de olika materialkategorierna tittar vi på vanliga skador, hur de kan åtgärdas och vilka material som är lämpliga vid rengöring, märkning och som skydd. Vad kan göras i förebyggande syfte för att hålla samlingarna både intakta, långlivade och möjliga att utveckla.
De preventiva åtgärderna är de viktigaste i ett långsiktigt bevarande. Därför ges en visning i museets magasin för att se hur man arbetar med föremålssamlingar och bevarande på ett regionmuseum.
Material från kursen kommer att delas ut i avsikt att deltagarna ska kunna applicera det vi gått igenom på sina egna lokaler.
Efter varje kurstillfälle får deltagarna ett antal uppgifter baserade på genomgånget ämne. Dessa uppgifter kan tas med till resp. hembygdsförening för att på plats gås igenom för att på detta sätt omsätta teori till verklighet. Uppgifterna gås igenom tillsammans i gruppen vid nästkommande kurstillfälle.
Anmälan senast 31 januari till Studieförbundet Vuxenskolan via denna länk alt. 0522-65 33 33.
Ange föreningstillhörighet och ev allergi/specialkost. Vid museiträffarna ingår fika och lunch.
Kursen är kostnadsfri.
En del av Prismas utbildningserbjudande:
Prisma Västra Götaland består av: Kulturförvaltningen VGR, Innovatum Science Center, de kulturhistoriska museerna i Borås, Göteborgs stadsmuseum, Bohusläns hembygdsförbund, Dalslands fornminnes- och hembygdsförbund, Göteborgs hembygdsförbund, Västergötlands hembygdsförbund, Landsarkivet/Riksarkivet, Maritimt i Väst, NAV – Industri och arbetslivsmuseer i Väst, Bohusläns museum, Västergötlands museum och Studieförbundet Vuxenskolan
Startdatum:
2025-02-04
Tid:
18:00 - 21:00
Antal tillfällen:
3
Veckodag:
Tis Lör
Lediga platser:
Arrangemangsnr:
19116
Plats:
Distans
Kostnadsfri