Föreningslivet

Vi vill bidra med kunskap och våra erfarenheter till Sveriges föreningar. Vi har en stark lokal närvaro i hela landet och bidrar med mötesplatser, vi ger råd och utbildningar kring hur föreningar kan organisera sig och driva verksamheten på ett bra sätt. 

Tillsammans med föreningslivet – genom folkbildning

Studieförbundet Vuxenskolan samverkar med föreningslivet i hela landet. Vi tror på kraften i engagemanget – och vi vet att folkbildning gör skillnad. Tillsammans med föreningar skapar vi möjligheter att lära, växa och utvecklas – både som individer och som rörelser. Det gör vi genom våra tre folkbildningsformer: studiecirkeln, annan folkbildning och kulturarrangemang.

 

Här är en kort förklaring:

Studiecirkel – en liten grupp som lär tillsammans över tid. Det kan handla om allt från att utveckla styrelsearbetet, spela i ett band, fördjupa sig i miljöfrågor eller stärka sitt mod att prata inför andra. Cirkeln leds av en ledare och pågår i minst tre träffar.

Annan folkbildning – till exempel prova-på-tillfällen, kortare kurser eller uppsökande aktiviteter. Denna form passar bra när föreningen vill nå nya målgrupper eller testa något nytt. Även här behövs en ansvarig ledare.

Kulturarrangemang – öppna evenemang som föreläsningar, konserter, utställningar eller samtalskvällar. Här delar vi med oss av kultur och kunskap till en bredare publik.

 

Oavsett form är grunden densamma: möten mellan människor, där kunskap och erfarenheter delas. Vi på SV hjälper till med planering, stöd, lokaler, teknik och det som behövs för att folkbildningen ska bli verklighet – i föreningslokalen, på biblioteket eller digitalt.

 

Vill ni göra något tillsammans? Hör av er till er lokala SV-avdelning så pratar vi vidare!

 

Lokalt - Digitalt: Folkbildning där du är

Med Lokalt - Digitalt kombinerar vi det bästa av två världar: den nära, personliga känslan från en lokal studiecirkel eller träff, med möjligheterna i det digitala rummet. Du deltar tillsammans med andra från din ort – antingen i en gemensam lokal, eller i vissa fall digitalt hemifrån om avstånden är långa eller ni är för få för att ses fysiskt.

 

Oavsett formen finns en cirkelledare eller lokal arrangör med er som guidar, håller ihop samtalet och skapar trygghet. Samtidigt kopplar ni upp er till ett digitalt arrangemang som hålls av en inspirerande ledare eller föreläsare på annan plats. På så sätt kan vi dela bra folkbildning, lokalt såväl som i hela Sverige. 

 

Lokalt - Digitalt kan användas i alla våra tre folkbildningsformer: studiecirklar, annan folkbildning och kulturarrangemang. Och precis som i all annan folkbildning gäller samma regler för ledarskap, närvaro och arrangörsskap.

 

Du får alltså både den lokala gemenskapen och tillgång till kunnande från hela landet. Tekniken står vi för – du behöver bara komma som du är.

 

Vi tror att framtidens folkbildning är både förankrad och uppkopplad – och det är just det Lokalt - Digitalt handlar om.

Vi förenar föreningssverige

Sverige är ett fantastiskt land, byggt på demokratins tanke om alla människors lika värde och lika rättigheter. En sådan är rätten att bilda föreningar. .  

Tillsammans med de lokala föreningarna ger vi varje år 130 000 individer möjligheten att själva forma sina liv och växa. Något som i förlängningen får hela samhället att växa.  

 

Vi är en plats för alla. Överallt. 

Kraften i att många vill samma saker tillsammans

I Sverige finns över en kvarts miljon föreningar i det civila samhället. Studieförbundet Vuxenskolan är i mångt och mycket ett nav. Vi samverkar med flera tusen lokala föreningar med samma grundidé som vår: Att samla människor som har ett gemensamt intresse och tillsammans engagera sig i det.