Föreläsning under anhörigveckan "Från empatitrött till empatitrygg"

Information

Välkommen till anhörigcentralen i Uddevalla

Här kan du delta på några av anhörigveckans webbsända föredrag.
När du kommer hit finns det personal som sköter tekniken, du behöver bara sätta dig ned och lyssna på föredraget. Efter föreläsningen finns det utrymme för samtal med de andra som lyssnat på föreläsningen.

Anhörigas Riksförbund kommer att erbjuda en digital föreläsning per dag under hela veckan som handlar om just balansen i anhörigskapet, att hitta de strategier som fungerat för andra anhöriga.

Föreläsning

Att möta någon annans lidande utan att känna att man kan förändra något för den andre, kan bli känslomässigt stressande och leda till emotionell utmattning, s.k. empatitrötthet. Det kan börja med att man inte kan eller hinner ge det bemötande som man ser att andra behöver. Till slut orkar man inte vara inkännande längre och skyddar sig med att bli distanserad och avstängd mot de man ska hjälpa. Några blir i nästa steg emotionellt utmattade. Risken att den närståendes kropps- och känsloreaktioner förs över till den anhöriga, s.k. sekundär traumatisering, ökar om hjälparen (den anhöriga i detta fall) inte är medveten om den process som sker. Om din roll i din relation till ditt barn, vän, parter eller förälder, är att vara hjälpare, så är det viktigt att även kunna ta hand om sig själv!

Det har du säkert hört en massa gånger? Men hur gör man det när det inte finns någon tid eller energi att ta ifrån? Och varför mår du dåligt när det är din närstående som är sjuk? Att skapa en medvetenhet om vad som är vems och lära dig att balansera ditt nervsystem tar dig en bra bit på vägen till att bli Empatitrygg istället för empatitrött.

Julia Svahn, grundare av Empatitrygg, är fil kand. folkhälsovetare, dipl. yogaterapeut och certifierad huvudutbildare inom I AM yoga (en fördjupning av MediYoga) samt utbildad inom TRE*, ACT, MI, anknytningsteori mm. och inspireras av metoder som Relationell mindfulness och meditation. Julia har jobbat med stresshantering i över 15 år och stöd till anhöriga i åtta år.


Vill du läsa mer om varje föredrag kan du klicka här: Program Anhörigveckan & Anhörigdagen 2024

Anmälan
Du anmäler dig här på hemsidan


Besöksadress
Anhörigcentralen, Rosenhäll
Österled 2, hus D
Ingång från parkeringsplats till vänster

Denna föreläsningsserie ges i samarbete med Anhörigas riksförbund.




Startdatum:

2024-09-30

Tid:

10:00 - 11:30

Antal tillfällen:

1

Veckodag:

Mån

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

100044

Plats:

Anhörigcentralen Rosenhäll, Österled 2, 45134 Uddevalla

Kostnadsfri

Har du några frågor?

Kontakta SV Väst